מה קורה אחרי הגשת תלונה במשטרה

מה קורה אחרי הגשת תלונה במשטרה

נפגע העבירה המדווח על דבר עבירה בטלפון חירום מתבקש פעמים רבות להגיע פיזית ולהגיש את התלונה בתחנת המשטרה בעיר בה התרחשה  העביה או במקום מגוריו של עובר העבירה הפלילית. מאז מפרוץ נגיף הקורונה ניתן להגיש תלונה גם באמצעות אתר האינטרנט של המשטרה , אך לרוב לאחר שהתלונה נבחנת, המתלונן מוזמן להגיע לתחנה.  עם ההגעה המתלונן ישב מול חוקר משטרה, יפרט את התלונה , כאשר על  החוקר לרשום את כל דברי המתלונן. אם השוטר מסרב לקחת את התלונה, הדבר מהווה עבירה ותוכלו להתלונן עליו. מרגע שהתלונה הוגשה, המתלונן אינו עוד צד בעניין, המשטרה היא זאת שתחליט אם להמליץ על כתב אישום לפרקליטות, אם לחקור או לסגור את התיק בשל חוסר עניין לציבור או היעדר ראיות . אין אפשרות למשוך תלונה מרגע שהוגשה, היא צריכה להיבדק. הדבר חיובי בכל הנוגע לאלימות במשפחה, כאשר נשים מוכות רבות לוקות בתסמונת האישה המוכה, מאויימות ומשוכנעות בידי בן הזוג האלים לחזור בהן מתלונתן, אך ההליך לא מאפשר זאת, מרגע שהתלונה הוגשה, לא ניתן לבטלה. עם סיום החקירה המשטרתית, יוחלט אם להגיש כתב אישום ולהעמיד את החשוד לדין, או שהתיק ייסגר.

האם ניתן להגיש תלונה בשם אדם אחר?

אם המתלונן מתחת לגיל 18 על החוקרים לגבות מהקטין עדות. רק אם המתלונן לוקה בנפשו או פסול דין, האפוטרופוס  יכול להגיש תלונה במקום נפגע העבירה.

טיפול המשטרה בתלונה שהוגשה

המשטרה יכולה להחליט שאין כלל בסיס לפתוח בחקירה בחקירה משטרתית, ולסגור את התלונה. המשטרה תפתח בחקירה רק במידה שיש ויימצא שיש בסיס לפתוח בחקירה והיא לא תלונה מופרכת או לא עולה כדי הרף הפלילי. השוטר שרשם את התלונה יביא אותה בפני קצין החקירות ורכז בתחנת המשטרה אשר יחליטו יחד האם תיפתח חקירה או שמא היא תיסגר. אם יוחלט לפתוח בחקירה, החוקר יחל באיסוף ראיות וזימון עדים, זימון החשוד לחקירה, כמו גם עדים אחרים. חוקר יכול לבקש מבית המשפט  צו חיפוש או לבקש מבית משפט להורות על מעצר בית של החשוד. לעתים יתבצעו פעולו סמויות , ביצוע האזנות סתר , צילום במצלמה נסתרת.

זכויות המתלונן

לקבל העתק  מכתב האישום שהוגש נגד החשוד. לקבל עדכון על  שלבי החקירה ובאם הוגש כתב אישום לקבל מידע על ההליך הפלילי. מתלונן יקבל הודעה במידה והוחלט לעכב הליכים או להגיע להסדר עם החשוד .

זכות המתלונן לעקוב אחר הגשת התלונה שלו

המתלונן אמנם לא יכול להיות מעורב או צד לחקירה, אך הוא יכול לעקוב אחרי הטיפול בתלונתו באמצעות מערכת נפגעי עבירה, זהו אתר אינטרנט המאפשר מעקב אחר הטיפול בתלונה, המתלונן יוכל לדעת האם החלה חקירה או העמדה לדין.

מתי המשטרה תסגור את התיק?

מרגע שנפתחה חקירה משטרתית, התיק יכול להיסגר או שיוחלט על הגשת כתב אישום . אדם שהוגשה כנגדו תלונה, יעמוד לו רישום פלילי שלו יש השלכות רבות , למשל בקבלה למקומות עבודה.

תלונת שווא

הגשת תלונת שווא  מהווה עבירה פלילית ועלולה לגרור ענישה ומאסר בפועל. 

תיק שנפתח בשל תלונה יכול להיסגר בשל 3 עילות:

חוסר אשמה-  תיק יכול להיסגר בעילה של חוסר אשמה, אם החוקרים והתביעה סבורים שהחשוד אינו אשם, אז  תהיה מחיקה מלאה של הרישום הפלילי על מנת שלא להכתים את שמו הטוב ולפגוע בעתידו. חוסר עניין לציבור –  החוקרים או התביעה מצאו כי מאין עניין ציבורי לעסוק בו.  עילה זאת מאוד אמורפית ובעייתית, שכן העובדה שהתיק נסגר אינה אומרת שהחשוד לא ביצע את המעשה , אלא שגורמי החקירה החליטו בהתאם לנסיבות המקרה, כי לא יופק רווח לציבור מהתקדמות לכתב אישום ולכן אינם רואים הצדקה להשקיע כספי ציבור , זמן ומשאבים. הרישום הפלילי של החשוד יישאר במקרה זה, גם אם לא יוגש נגדו כתב אישום. חוסר ראיות – תיק יכול להיסגר אם לא נמצאו מספיק ראיות לבסס כתב אישום ולהוכיח את אשמתו של החשוד, גם אם החוקרים מאמינים למתלונן ולא מאמינים לגרסת החשוד, הם סבורים שאין מספיר ראיות ושבית המשפט לא ירשיע את החשוד, כלומר הם לא יכולים לבסס את החשדות  ולכן נאלצים לסגור את התיק, אך הרישום הפלילי יישאר , כדי שניתן יהיה אולי לבסס נגדו אישום, במידה ובעתיד יהיו תלונות נוספות וניתן יהיה לבסס חשד נגדו.

למה כדאי לשכור עורך דין כאשר אתה המתלונן ולא החשוד?

בישראל תיקים רבים נסגרים או שלא נפתחת כלל חקירה, תיקים רבים מסתיימים מבלי שהוגש כלל כתב אישום. ייצוג משפטי בשלב החקירה יסייע להפציר במשטרה לפתוח בחקירה ולא לסגור את התיק מחוסר ראיות או חוסר עניין לציבור, עורך דין ינסה ליצור קשר עם קצין החקירות, תוך שמירה על  זכויות המתלונן.
שתף