עמוד הבית בלוג עבירת שוחד
עבירת שוחד

עבירת שוחד

שתף
​עבירת השוחד היא עבירה פלילית חמורה, המוגדרת בחוק העונשין הישראלי. מהותה של עבירת השוחד היא קבלת טובת הנאה כלשהי תמורת ביצוע מעשה או מחדל הקשורים בתפקיד, תוך ניצול לרעה של מעמד או סמכות. עבירת השוחד פוגעת באמון הציבור, בטוהר המידות ובשוויון, ועל כן נחשבת לעבירת צווארון לבן ולאחת העבירות החמורות ביותר בספר החוקים, הגוררת עונשי מאסר ממושכים וקנסות כבדים.

מהם היסודות הדרושים להתקיימות עבירת שוחד?

על מנת שמעשה ייחשב לעבירת שוחד על פי החוק הישראלי, נדרשת התקיימותם של מספר יסודות מרכזיים:
  1. מתן או הצעת טובת הנאה - טובת ההנאה יכולה להיות כספית או אחרת, כגון קבלת משרה, טובין או שירותים שלא כדין.
  2. קבלת טובת ההנאה על ידי עובד ציבור או בעל תפקיד - נדרש שמקבל השוחד יהיה עובד ציבור, נבחר ציבור או ממלא תפקיד בגוף ציבורי.
  3. הקשר בין טובת ההנאה לתפקיד - על מנת שהמעשה ייחשב לשוחד, צריך להתקיים קשר בין טובת ההנאה שניתנה או הוצעה לבין תפקידו של מקבל השוחד.
  4. מטרה של הטיית שיקול דעת או השגת יחס מועדף - נדרש כי למתן טובת ההנאה תהיה מטרה פסולה של השפעה על שיקול הדעת או קבלת יחס מיוחד מצד מקבל השוחד.
שילוב של יסודות אלו מבחין עבירת שוחד מסתם מתנה תמימה, ומצביע על ניצול לרעה של מעמד וסמכויות למען טובת הנאה אישית, תוך פגיעה באמון הציבור ובטוהר המידות.

מהן הסנקציות בגין עבירת שוחד?

עבירת שוחד נחשבת לעבירה חמורה במיוחד, ולכן העונשים הצפויים למי שמורשע בה הם משמעותיים ביותר. על פי החוק הישראלי, העונשים האפשריים כוללים:
  • מאסר בפועל לתקופה של עד 10 שנים.
  • מאסר על תנאי.
  • קנסות כבדים.
  • עונשים נוספים כגון פסילה מהתמודדות במכרזים ממשלתיים או איסור כהונה בתפקידים ציבוריים.
חשוב לציין שהעונש המדויק נקבע על ידי בית המשפט הפלילי בהתאם לנסיבות הספציפיות של כל מקרה, כגון חומרת המעשה, היקף טובות ההנאה שניתנו או התקבלו, מעמדם של המעורבים ועוד. עם זאת, עצם ההרשעה בעבירת שוחד עלולה להוביל לפגיעה קשה במוניטין ובאמון הציבור, מעבר לעונש הפלילי הקונקרטי. אישום בעבירת שוחד

מי יכול להיות מואשם בעבירת שוחד?

חשוב להבין כי הן הנותן והן המקבל של טובת ההנאה עלולים להיות מואשמים בעבירת שוחד, בהתאם לנסיבות הספציפיות של המקרה. עם זאת, ישנן חובות מוגברות החלות על עובדי ציבור, מתוקף תפקידם והאמון שהציבור רוחש להם:
  • עובדי מדינה, כגון פקידים ממשלתיים ועובדי רשויות מקומיות.
  • נבחרי ציבור, ובכללם חברי כנסת, שרים וראשי ערים.
  • עובדים בתאגידים סטטוטוריים ובגופים ציבוריים אחרים.
  • אנשי אכיפת החוק, כמו שוטרים, סוהרים ופרקליטים.
אמנם כל אזרח מחויב לציית לחוק ולהימנע ממתן שוחד, אך על עובדי הציבור מוטלת אחריות כבדה יותר, שכן הם מופקדים על שמירת האינטרס הציבורי ועל קבלת החלטות בצורה הוגנת ושוויונית, ללא משוא פנים. לפיכך, הענישה על עובדי ציבור שהורשעו בשוחד עשויה להיות מחמירה יותר.

מה ההבדל בין שוחד למתנה?

ההבחנה בין מתן מתנה לגיטימית לבין הענקת שוחד אסורה אינה תמיד חד משמעית. עם זאת, הפרמטר המרכזי לבחינת המעשה הוא כוונת הנותן. בעוד שמתנה ניתנת לרוב מתוך רצון טוב ללא ציפייה לקבל דבר בתמורה, שוחד ניתן כאשר לנותן יש אינטרס עתידי מהמקבל, כלומר הוא מצפה לקבל בעתיד טובת הנאה כלשהי בתמורה. בנוסף, בדרך כלל שוחד ניתן בסתר ותוך הסתרת מהות ההענקה, בעוד שמתנות ניתנות בגלוי וללא ציפייה מיוחדת. לכן, בעת קבלת מתנה יקרת ערך או שאינה סבירה בנסיבות העניין, חשוב לבחון האם עלולה להתעורר אפילו מראית עין של ניגוד עניינים או השפעה בלתי הולמת על שיקול הדעת.

דוגמאות לעבירות שוחד מפורסמות בישראל

בשנים האחרונות נחשפו בישראל מספר פרשות שוחד חמורות ומתוקשרות, אשר זכו לסיקור תקשורתי נרחב והסעירו את דעת הקהל. בין המקרים הבולטים ניתן למנות:
  • פרשת הולילנד - בה הורשעו אנשי ציבור בכירים, ובהם ראש עיריית ירושלים לשעבר אהוד אולמרט, בקבלת שוחד בתמורה לקידום פרויקטים יזמיים.
  • משפט השחיתות של אהוד אולמרט - במסגרתו הורשע ראש הממשלה לשעבר במספר עבירות שוחד, בהן קבלת מזוודות מזומנים מאיש העסקים משה טלנסקי.
  • פרשת "ביבי-טורס" - שעסקה בחשדות לשוחד, מרמה והפרת אמונים נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו, בגין קבלת טובות הנאה מאנשי עסקים, בתמורה להיטיבים שונים.
מקרים מתוקשרים אלה ואחרים, ממחישים את נחישות רשויות אכיפת החוק במאבק בתופעת השחיתות השלטונית, ואת חומרת העונשים הצפויים לעוברי עבירות השוחד.

שאלות נפוצות

האם מתן שוחד ללא הצלחה נחשב לעבירה?

כן, גם ניסיון לתת שוחד, אפילו אם מקבל השוחד דחה את ההצעה, עשוי להיחשב לעבירה פלילית.

מהן ההשלכות של הרשעה בעבירת שוחד על הקריירה של אדם?

הרשעה בעבירת שוחד עלולה להוביל לפגיעה משמעותית בקריירה, כולל אובדן משרה, שלילת רישיונות מקצועיים, פגיעה במוניטין ואיסור לכהן בתפקידים ציבוריים.

האם יש מקרים שבהם השוחד לא נחשב לעבירה פלילית?

שוחד הוא עבירה פלילית בכל מקרה. עם זאת, יש מקרים שבהם אנשים עשויים לטעון שהם לא הבינו שמדובר בשוחד, אך טענות אלו ייבחנו בבית המשפט.

סיכום

עבירת השוחד היא אחת העבירות החמורות ביותר בספר החוקים הישראלי, הפוגעת בטוהר המידות ובאמון הציבור במערכות השלטון. היסודות המרכזיים של עבירת השוחד כוללים הצעה, הבטחה או מתן של טובת הנאה, בעלת ערך כלכלי או אחר, במטרה להשפיע על שיקול דעתו או החלטתו של עובד ציבור. הן הנותן והן המקבל של טובת ההנאה עלולים להיות מואשמים בעבירת שוחד, לאחר קבלת כתב אישום פלילי העונשים הצפויים כוללים מאסר בפועל לתקופות ממושכות וקנסות כבדים. חשוב להבחין בין מתן מתנה לגיטימית לבין הענקת טובת הנאה אסורה הנופלת לגדר שוחד. המאבק בשחיתות השלטונית מחייב אכיפה מוגברת של האיסור הפלילי על מתן והצעת שוחד, לצד הטמעת נורמות אתיות וערכיות בקרב עובדי הציבור והאזרחים כאחד. למציאת עו"ד פלילי מומלץ בקרבתך, צרו עימנו קשר היום!